Bouwen

Uit 3Dwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tango-go-up.png Ga naar de hoofdpagina Help:Inhoud

In Active Worlds kun je zelf de omgeving bouwen door objecten te plaatsen. Je kunt gebruik maken van een aantal standaard-objecten of zelf objecten maken met 3D-modelleerprogramma's. Objecten kun je een textuur geven om ze realistischer te maken en er acties aan verbinden om interactiviteit toe te voegen aan een omgeving.

Andere zaken voor het bouwen

Het bouwen van objecten gaat in drie stappen:

 • kopiëren: met de Insert-toets (zie verderop)
 • verplaatsen: onder andere met de pijltjestoetsen (zie verderop)
 • aanpassen: onder andere de objectnaam en actie aanpassen (zie verderop)


Kopiëren

Om een nieuw object te maken, kopieer je altijd een bestaand object. Zoek eerst een plek uit waar je een lege ruimte hebt om zelf te bouwen én in de buurt een ander object ziet staan. Daarmee kun je aan de slag:

 • selecteer een object in de buurt door er met de rechtermuisknop op te klikken, je ziet dan een gele rand om het object heen;
 • druk op de Insert-toets (of klik op het kopieer-icoontje AW kopieer-icoon, of klik met de middelste muisknop)

Active Worlds heeft nu een kopie gemaakt van het object, je ziet aan de gele rand dat het object een klein stukje achter het originele object is geplaatst. Onderaan in de object-eigenschappen zie je jouw eigen naam staan: dit nieuwe object is nu van jou.

Verplaatsen

Kleine stappen en precieze verplaatsing

Normaal verplaats je een object 50 cm (een halve meter) per keer. Je kunt objecten ook kleinere stappen verplaatsen.

 • 5cm: de Shift-toets ingedrukt houden
 • 1cm: de Shift- én de Ctrl-toets ingedrukt houden

Zie ook afmetingen.

Het object kun je nu gaan verplaatsen. Objecten verplaatsen gaat grotendeels hetzelfde als zelf rondlopen, het kan met de volgende toetsen:

 • pijltjestoetsen: naar voren, achteren, links en rechts
 • + en - op je numpad: omhoog en omlaag
 • Page Up en Page Down: draaien (rond de Y-as)
 • Home en End: draaien (rond de X-as)
 • / en * op je numpad: draaien (rond de Z-as)

Al deze bewegingen kun je ook doen met de knoppenbalk van het object-eigenschappen-venster.

Knoppenbalk van het object-eigenschappen-venster
Knoppenbalk van het object-eigenschappen-venster

Aanpassen

Als je het object op de goede plaats hebt gezet, kun je het nog aanpassen, zie hieronder. Als je tevreden bent kun je het object plaatsen door het object-eigenschappen venster te sluiten.

Je kunt een object ook plaatsen door op de Enter-toets te drukken of met de linkermuisknop ergens in het 3D-beeld te klikken, maar niet op het object zelf.

Een ander object

Je kunt van elk object een ander object maken door in het objectnaam-veld de naam van een ander 3D-model in te vullen. Verander je bijvoorbeeld een object 5sign1s.rwx in een pd01.rwx, dan krijg je een muur met een deuropening in plaats van een bordje.

Zie object hoe je aan objecten kunt komen.

Beschrijving

In het beschrijvings-veld kun je een tekst toevoegen. Deze tekst kun je zien als je met je muis over het object heen gaat. Je gebruikt dit vooral bij een bordje. Als je in het actie-veld (zie hieronder) create sign plaatst, zal de tekst in het beschrijvings-veld als tekst op het bordje komen.

Acties

In het actie-veld kun allerlei acties aan een object toevoegen. Bijvoorbeeld een kleur toevoegen, het object laten draaien, een filmpje afspelen, etc. Zie acties voor alle mogelijkheden.

Zie ook

aw:Build